fredag 20 mars 2015

Medeltiden

Medeltiden

baserat på det norska tv programmet "myten om medeltiden".


  • varför kallas denna epok för medeltiden?
Medeltiden är perioden mellan Antiken och Renässansen (500 e.kr - 1500 e.KR). Denna tid kan dock variera pga. att alla kontinenter inte kom in i denna period lika snabbt som andra, för att dra ett exempel så hade vi här i Sverige fortfarande vikingatid fram till ca 1020 e.KR  medans man i centrala Europa haft "medeltid i ca 500 år.
Perioden hade inget namn på väldigt länge, men det var en man vid namnet Cellarius som kom på namnet "medeltiden" under 1600 talet. Namnet enligt honom beskrevs som tiden mellan antiken och hans egen.

  • Var medeltiden en mök eller ljus tid?
Mycket av det som hände under medeltiden kan man förknippa med krig, korståg, religion, Jerusalem och Vatikanstaten men och andra sidan var det en extremt betydande tid för mänskligheten.
Under medeltiden kom det fram en väldans massa saker, nya tekniker, nya vapen och hela samhällen med infrastruktur.

Enligt mig som har läst en väldans massa böcker som har med korståg och krigen mellan kristendomen och Islam så skulle jag säga att det är en mörk tid ur det perspektivet, att vi har ständiga krig i områdena runt staden Jerusalem som både enligt kristendomen och islam är den "heliga staden".

Men precis som vi kan relatera till första och andra världskriget så har vi fått en massa saker i gengäld, om man bortser från alla offer och förstörelser.
ny teknik i alla maskinella sammanhang som exempel flyg och transport.

För att hålla detta lite kort så skulle jag bara vilja sammanfatta denna luddiga text med att, Medeltiden var en mörk och troligtvis jobbig period för många människor på olika kontinenter men att perioden har gett oss så otroligt mycket tillbaka, för att inte prata om arkitektur, religion, seder och bra genrer till filmer?

men jag anser att tiden för folket absolut tenderar till en jobbigare eller "mörkare" tid om man vill utrycka sig så.

Kort och gott!



1 kommentar:

  1. Tack för ditt inlägg. Du lyfter fram olika perspektiv på medeltiden, vilket är mycket bra. Jag håller med dig om att det är lite luddigt. Du kanske kan ändra om dispositionen så det är lättare att förstå vad det är du vill komma fram till? Du är inne på att religion och korståg är anledningar till att tiden är en mörk period. Det är två belägg. Vilket är ditt tredje?

    SvaraRadera