söndag 1 februari 2015

Romarrikets Härskrinnor.


Jag har i denna uppgift valt att skriva om Kleopatra II.



  • När och var levde hon?
Kleopatra II levde mellan 185 f.KR till 116 f.KR.
Hon var drottning i det Ptolemeiska riket där hon regerade som första "maktdelningen" någonsin tillsammans med sina bröder och makar Ptolemaios VI och Ptolemaios VIII.

  • På vilket sätt hade hon makt?
Kleopatra var drottning. Hon var bara 10 år när hon och hennes bröder sattes i makten, alla var omyndiga och kunde såklart int alltid samsas.

Kleopatra låg steget före sina bröder och hade under senare år väldigt bra kontakt med det romerska riket.

När Egypten 160 f.KR invaderades av syskonens morbror Antiochos IV som krönte sig själv till farao och tog rollen som syskonens förmyndare vart situationen värre.

fula maktspel mellan alla fyra parterna ägde rum och folket i Egypten började ana vad Antiochos IV hade i kikaren, han misstänktes nämligen vilja förena de båda rikerna Ptolemaiska och Seleukidiska riket till ett.

Detta uppskattades inte av syskonen som nu började ta allt bättre kontakt med romarna.

  • Hur fick hon den makten?
Kepatrafick makten som drottning genom hennes far och mor  Ptolemaios V och Kleopatra I av Egypten.
Hon fick makten tillsammans med sin bror Ptolemaios VI när deras far avled när dem endast var 5 år gamla.
När Kleopatra I avled vid barnens 10 års ålder tillträddes dem båda till makten men som senare skulle orsaka korruption mellan romarriket och Egypten.

Källor: wikipedia, so-rummet.

1 kommentar:

  1. Tack för ditt inlägg. Du har utförligt berättat om Kleopatra II:s makt. Bra. Som jag kommenterade i förra inlägget, försök gärna att diskutera utifrån olika perspektiv. Ett annat sätt att göra det är att berätta om en person eller händelse utifrån olika perspektiv i historien, t.ex. ur böndernas perspektiv (hur påverkade Kleopatras makt bönderna?) eller ur kvinnors/mäns perspektiv (hur tänkte kvinnor respektive män om Kleopatra? Påverkades de olika av att hon var en kvinna med makt?) eller ur andra makthavares perspektiv (vad hade Kleopatra för relation till andra personer med makt och vad fick det för konsekvenser?) o.s.v.

    SvaraRadera