söndag 7 juni 2015

Renässansen

Renässansen

Min frågeställning i detta blogginlägg.
·         Hur kunde den gamla grekiska kulturen från antikens tid ta Europa med sådan storm efter nästan tusen år?
·        Varför vart vetenskapsmän med nya teorier misstrodda eller ignorerade? 
·         Vad är orsaken till att de levande berättelserna som teater, sång och dans dog nästan dog ut?
·         Vad blev konsekvenserna av att teater etc. dog ut? Och vilka fördelar fick det för oss i nutid?

Ja hur kunde kulturen från antiken komma tillbaka till Europa och ta den med storm? Under medeltiden var det kyrkan som bestämde hur människor skulle leva och tänka på, men som alltid kan vi bli inspirerade av hur det var förr, eller hur? Att det dessutom var under medeltiden människorna började se bakåt åt just antiken där människors fria tänkande var en stor del av kulturen.
Såklart vart det ett mode med detta och dessutom när det nu fanns möjlighet att köpa böcker ökade självfallet läskunnigheten då böcker nu även trycktes på andra språk än latin, detta har fortfarande världen att tacka Johann Guten-berg för då han kom på det nya sättet att trycka text på!
Men den grekiska kulturen förde med sig så mycket mer, konsten och filosofin var tillbaka. Dem rika adelsmännen etc. köpte massor av konst med nya inspirations källor målade av konstnärer som Leonardo da Vinci och Rafael och den ekonomiska tillväxten blomstrade.
Men med allt detta ny-tänkande från förr i tiden kan inte bara ha slutat med att alla var nöjda och glada? Efter en närmare titt på ämnet så kom jag fram till att det var så pass lite information och att de som inte uppskattat förändringen befann sig i en minoritet.
Så var det så det var? Majoriteten var lyckliga och öppnade upp sig framåt mot nya/gamla ting?

För att inte nämna punkt två som en uppslutning, varför vart då nya teorier från dåtidens ”vetenskapsmän” ignorerade?
Vi vet idag att vi inte tror på allt som sägs, även om det kommer från mycket bakomliggande fakta som tagits fram av forskare. Idag och imorgon kommer vi att få höra om nya teorier som kommit fram, mest handlar det om vår hälsa eftersom tekniken är något som vi idag ”vet” förnyas och uppdateras dagligen. Men ändå ignorerar vi den om vi inte vill höra den? Jag själv vet att jag tänker på ett sätt som får dåtidens människor att verka korkade, varför såg de inte problemen komma? Hur kunde dem inte ha förstått det? Eller varför kunde dem inte bara ha gjort så? Jag vet att det inte bara är jag som har det perspektivet på det dagliga filosoferandet men ändå så ser vi inte faror som dyker upp runt knutarna i vår vardag?
Var det så konstigt att nya teorier vart misstrodda när vi idag gör samma sak eller vill vi känna att vi har utvecklats till det bättre och ser dessa faror för att känna en säkerhet hos vår arts utveckling genom att se ned på våra förfäders misstag? Hmm en knivig situation vi sitter i då vi vet att vi dagligen gör sådant som skadar vår arts utveckling när det både gäller utveckling och hälsa.
För att gå in på den tredje och den fjärde punkten i ordningen så har vi då teater i fokus kan vi korts sagt säga.
Den orsaken att teater etc. dog ut kopplar jag direkt till att läskunnigheten och förmågan att kunna trycka böcker framkom. Visst måste det vara enklare att måla upp historier med ord på papper snarare en att tillverka kulisser och endast jobba med små delar av något som kunde vara långa och djupa historier?
Även i detta skeende kan vi se att människans vardag blev till det enklare och visst spreds ju även kreativiteten mer mellan varandra när man kunde dela kunskaper och intressen såsom böcker.
Att människan kan skriva är ju extremt viktigt, att vi kan kommunicera med varandra och skriva böcker mm. Men absolut vart det en krock mellan teater och en nedskriver roman, det är billigare och mer bekvämt att skaffa en bok och läsa den i lugn och ro snarare än att köpa en biljett och se en teater på 2-3 timmar.
Det positiva idag är att vi har film, en blandning mellan böcker och teater när vi kan se dessa lite vart som helst utan någon tidspress, om det inte är bio såklart. Andra fördelar är att dem som brinner för teater och skådespeleri är dem som sysslar med det. Dem som vill läsa en bok i hängmattan under björken på landstället kan göra det, även grejen att gå på en teater har förändrats då det blivit mer exklusivt och speciellt.
Nackdelar finns det såklart, att teatern inte är så stor som den en gång var men att vi idag har skaffat oss ett sofistikerat samhälle där det är fullt av valmöjligheter, ett mer allsidigt samhälle som har något för alla.

För att sätta samman en sammanfattande text så kan jag bara beskriva denna epok som en mycket viktig del av vår kultur och moderna livsstil!